Pasii necesari pentru solutionarea unei daune

Se spune ca informatia te face mai puternic, mai bine pregatit sa gestionezi orice tip de problema sau situatie. La fel se intampla si in cazul daunelor auto. Nimanui nu ii place sa se gandeasca la astfel de scenarii, dar poate fi extrem de folositor sa cunoastem pasii pentru solutionarea unei daune auto. Atunci cand detinem astfel de informatii, ne este mult mai usor sa ne pastram calmul in situatii dificile. In plus, ne va fi mult mai clar ce trebuie facut pentru a readuce masina in starea ei initiala de functionare. Astfel, vom reusi sa rezolvam problema prompt si fara prea mari batai de cap. Asadar, iata ce trebuie sa stiti:


Ce faci cand gasesti masina avariata in parcare?
Un numar considerabil de conducatori auto se trezesc cu neplacerea de a-si gasi masinile avariate in parcare. De cele mai multe ori aceste daune sunt minore, dar, si asa, sunt neplacute. Pe langa asta, sunt prea putini faptasi care isi lasa datele de contact dupa savarsirea daunei, alegand sa plece pana nu ii observa cineva. Ce poti face in acest caz? In primul rand, trebuie sa mergi la politie si sa anunti incidentul. Acest lucru trebuie facut in maximum 24 de ore. Exceptie de la caz sunt situatiile in care esti plecat din localitate si gasesti masina avariata la intoarcere. Apoi, trebuie sa iti anunti asiguratorul. Daca ai polita CASCO, problema ta va fi rezolvata rapid. In cazul politelor RCA, lucrurile sunt putin mai anevoioase. Cu alte cuvinte, sa fii pregatit sa platesti reparatia din buzunarul tau.


Accident rutier fara victime si vatamari
Ai fost implicat intr-un accident rutier, dar nimeni nu a fost ranit, doar masinile prezinta avarii? In acest caz, primul lucru ar trebui sa fie degajarea soselei. Masinile trebuie retrase intr-un loc unde nu reprezinta un risc pentru cei implicati si pentru alti participanti la trafic. Daca motorul nu porneste, masina va trebui impinsa sau remorcata. In cazul unui astfel de accident, fara victime, nu mai este necesar sa se anunte politia. Acest lucru este posibil doar daca cei implicati cad de acord si se completeaza formularul de constatare amiabila a accidentului. In caz contrar, trebuie mers la politie si anuntat evenimentul. De asemenea, constatarea amiabila fara anuntarea politiei este posibila doar daca in accident au fost implicate doua autovehicule. Daca sunt implicate mai mult de doua autovehicule, politia trebuie anuntata.


Accident rutier cu victime si/sau vatamari corporale
In cazul accidentelor cu victime si vatamare corporala, trebuie sunat la 112. Acesta este primul lucru pe care trebuie sa il faceti. Pastrati-va calmul si sunati la numarul de urgenta pentru a anunta politia si salvarea. Apoi, nu incercati sa mutati autovehiculul din pozitia in care este si nu incercati, sub nici o forma, sa stergeti sau sa alterati urmele accidentului. Incercati sa acordati primul ajutor persoanelor i nevoie. Nu parasiti locul accidentului decant in momentul in care aveti acordul politiei.


Detalii ce trebuie retinute cu privire la accident/dauna
Atunci cand raportati un accident la politie sau compania de asigurari, va trebui sa furnizati anumite detalii. Ce tip de informatii va trebui sa retineti cu privire la incident? Va trebui sa stiti data, ora, si locatia accidentului, adica strada si/sau localitate. Ar trebui, de asemenea, sa stiti numarul de inmatriculare a masinii/masinilor implicate in incident. Asadar, nu uitati de acest aspect. Numele soferilor este de asemenea important, impreuna cu numele martorilor, daca acestia exista. Aveti grija sa luati seria si numarul politie de asigurare RCA a celeilalte masini implicate. In cazul in care exista masini implicate in accident al caror soferi pleaca de la locul accidentului sau refuza sa mearga la politie, incercati sa retineti cat mai multe detalii legate de masina, cum ar fi tip, marca, si numar de inmatriculare.


Ce documente sunt necesare pentru asigurator
Pentru a va putea solutiona dauna, va trebui sa va prezentati la asigurator pentru a obtine avizarea daunei suferite de masina. Asiguratorul va va cere un numar de documente pentru a va aviza dauna, dupa cum urmeaza:

  • Documentul de constatare amiabila completat de partile implicate sau documentele constatatoare a accidentului, eliberate de politie, pompieri, sau alte institutii abilitate;
  • Permisul de conducere al dumneavoastra si, acolo unde este cazul, al soferului vinovat;
  • Certificatul de inmatriculare a autovehicului si, unde este cazul, a tertei parti implicate daca acesta este vinovata de producerea accidentului;
  • Polita de asigurare RCA si polita celuilalt autovehicul implicat;
  • Procura notariala pentru autovehicul, in cazul in care nu sunteti proprietarul masinii in cauza;
  • Polita de asigurare CASCO.