De ce intampinam probleme la pornirea masinii iarna?

Ai constatat ca masina ta porneste mai greu pe vreme rece? Ii dai cheie dar pare ca motorul se invarte cu greutate? Sau mai rau, nu reusesti sa pornesti masina deloc? Astfel de evenimente pot fi foarte frustrante, mai ales atunci cand avem de mers la servici sau cand trebuie sa ajungem undeva. Este si mai greu de inteles de ce se intampla asta atunci cand masina nu a prezentat nici un fel de problema cu o zi inainte. Din pacate, vremea rece poate provoca un set de probleme atunci este vorba de functionarea masinii, unele din ele manifestandu-se fara nici un fel de avertisment in prealabil. Asadar, iata care sunt cauzele ce pot duce la o pornire anevoioasa a masinii pe timpul iernii.

  • Bateria se poate slabi atunci cand este expusa temperaturilor joase

In cazul bateriilor, vremea rece incetineste reactiile chimice din interiorul acestora, ceea ce face ca bateria sa genereze mai putina energie decat o face atunci cand este mai cald afara. Cu alte cuvinte, mai putini electroni sunt produsi atunci cand este frig, iar cand numarul lor este mai mic decat ar trebui, motorul masinii va intampina probleme la pornire.

  • Combustibilul de evapora mai greu atunci cand este frig

Combustibilul, cum ar fi benzina, are un grad de evaporare mai mic cand temperaturile sunt scazute. Iar atunci cand nu sunt suficienti vapori de combustibil, pornirea motorului va fi mai greoaie. Asta deoarece combustibilul are nevoie de temperaturi mai inalte pentru a se evapora, acest proces avand loc mai incet la temperaturi mici sau negative. In cazul motorinei, conducatorii de motoare Diesel ar trebui sa stie ca acest tip de combustibil se transforma in gel la temperaturi negative. Asadar, va dura putin mai mult pana motorina va dezvolta suficienta putere de ardere.

  • Uleiul devine mai gros pe perioada iernii

Pe langa combustibil si uleiul sufera modificari in structura si proprietati. Devine mai gros pe parcursul sezonului rece, in special in timpul noptilor si zilelor geroase. Asa cum mierea sau siropul devin mai groase odata ce sunt puse la frigider, asa se intampla si cu uleiul din motor. Din pacate un ulei mai gros si lipicios nu lasa motorul sa se invarta corespunzator. De aici si probleme de pornire pe care multi dintre noi le intampina.

  • Umezeala din interiorul motorului se poate transforma in particule de gheata

Daca stropi de apa sau umezeala ramane pe conductele ce alimenteaza masina cu combustibil, aceasta umezeala se poate transforma in gheata la temperaturi joase si poate crea blocaje. In acest caz, masina nu va fi alimentata corespunzator cu combustibil.

  • Ce poti face pentru a porni masina

Atunci cand ai probleme cu pornirea masinii in diminetile friguroase de iarna, sunt anumite aspecte pe care le poti incerca pentru a o porni sau pentru a identifica problema.

  • Opreste toti consumatorii masinii

Daca observi ca motorul intampina greutati la pornire, inainte sa mai dai o cheie si sa incerci pornirea, opreste toti consumatorii. Asta inseamna faruri, incalzire, dezaburire, radio/CD player, si altele. Ideea e sa incerci sa limitezi solicitarea bateriei, astfel incat toata energia existenta sa mearga catre pornirea motorului.

  • Tine ambreiajul apasat

Daca in timpul sezonului cald puteai porni motorul prin simpla invartire a cheii in contact, acest lucru se poate sa nu mai fie posibil pe timpul iernii. Ajuta masina sa porneasca mai usor prin apasarea ambreiajului atunci cand intorci cheia in contact. Tine ambreiajul apasat atata timp cat tii cheia intoarsa in contact.

  • Verifica starea bateriei

Daca motorul tot nu porneste, ar fi bine sa verifici starea bateriei. Verifica bornele si cablurile, asigurandu-te ca nu exista urme de coroziune sau rugina. Orice depunere, in special pe borne, nu va lasa bateria sa functioneze normal si va creea greutati la pornire.

  • Verifica nivelul uleiului

Desi pare banal, multe masini pornesc greu iarna pentru ca nivelul uleiului in motor este scazut. Asadar, nu ezita sa verifici nivelul uleiului si sa completezi cu ulei daca este nevoie. Si asa uleiul devine mai gros cand e frig, daca este si insuficient va fi foarte dificil sa convingi masina sa porneasca cu usurinta. Adauga ulei pana nivelul de pe joja indica nivelul maxim.

  • Ia in considerare o verificare intr-un centru service autorizat

Daca nu reusesti sa pornesti masina, nici macar cu cabluri, sau probleme de pornire persista, ar fi indicat sa ii faci o verificare intr-un centru service autorizat. Se poate ca probleme de pornire sa fie cauzate de altceva decat cele mentionate mai sus.