Cum sa iti pregatesti corect masina pentru sezonul de iarna: cele mai bune servicii de mentenanta

Fie ca ne place sau nu, sezonul de iarna se apropie, iar masina noastra merita o pregatire adecvata. In acest fel vei elimina existenta problemelor generate de temperaturile scazute si precipitatiile abundente, indiferent de forma acestora. Asadar, in afara sa iti pregatesti masina pentru a fi echipata cu anvelope de iarna, sunt si alte aspecte de care ar trebui sa te ocupi. Chiar daca unele proceduri nu pot fi efectuate acasa, intotdeauna poti opta pentru servicii adecvate de mentenanta intr-un service auto autorizat. Iata ce trebuie sa faci ca sa fii sigur ca masina are tot ce ii trebuie sa infrunte sezonul rece fara probleme.

  • Verifica starea bateriei

De cele mai multe ori, o pornire cu probleme este datorata unei baterii care nu mai functionaza in parametrii. Atata timp cat este cald afara, o bateria nu va da semne de slabiciune, functionand chiar si sub standarde. Dar odata ce vremea rece se instaleaza si temperaturile scad, in special pe timpul noptii, bateria masinii isi va arata adevarata fata. Daca nu doresti sa ai surprise neplacute cand te pregtesti sa pornesti masina si sa pleci de acasa, intr-o dimineata mai friguroasa, verifica starea bateriei din timp. Orice service poate face acest lucru, intr-un timp foarte scurt. Vei afla daca ai nevoie de o baterie noua sau daca cea existenta isi va face corect treaba imediat.

  • Verifica functionalitatea franei

Un sistem de franare de incredere este deosebit de folositor in orice anotimp. Dar, avand in vedere ca anumite materiale devin mai rigide sub actiune temperaturilor scazute, este bine sa verifici starea sabotilor de frana din timp. Sabotii uzati vor afecta abilitatea masinii de a frana eficient, de multe ori un metru sau doi in plus reprezentand diferenta dintre un accident si evitarea lui. Nu astepta ca frana sa dea semne de oboseala. Verifica sistemul de franare periodic, mai ales la schimbare de sezon, ca sa te poti bucura de o masina pe care te poti baza oricand.

  • Echipeaza masina cu lichid de parbriz adecvat pentru temperature scazute

Aceasta operatiune este extrem de simpla si poate fi facuta cu usurinta acasa. De ce este nevoie sa folosim lichid de parbriz special iarna? Cel pe care il utilizam vara va ingheta atat in recipientul in care este pus, cat si pe conductele care il duc spre parbriz. Asadar, daca vei dori sa iti stergi parbrizul, vei constata cu stupoare ca lichidul nu mai iese prin duze. Poate fi foarte neplacut sa conduci cu parbrizul murdar, in special in trafic cand esti in continuu stropit de masinile din fata. Iar pentru ca lichidul sa se dezghete, motorul va trebui sa fie destul de cald. Prin simpla schimbare a lichidului de parbriz cu unul ce este facut sa reziste la temperaturi scazute, putem evita astfel de neplaceri.

  • Verifica vascozitatea uleiului

Temperaturile scazute vor afecta multe din componentele masinii tale, inclusiv felul in care motorul este uns cu ulei. Deoarece uleiul de motor poate deveni mult mai vascos din cauza temperaturilor mici si sa curga cu dificultate, exista riscula ca motorul sa nu fie uns asa cum trebuie, ce va genera probleme la pornire. Cu alte cuvinte, in lipsa unei cantitati adecvate de ulei, motorul va porni mai anevoios. Nu mai punem la socoteala ca uzura componentelor motorului este mult mai mare cand functioneaza fara a fi unse cum trebuie. Asadar, verifica ulei masinii si adauga sau chiar schimba complet uleiul si filtrele.

  • Verifica nivelul antigelului

Este mai mult decat necesar sa ai un nivel adecvat de antigel in masina, inainte de venirea sezonului rece. De asemenea, antigelul ar trebui sa nu fie vechi, pentru a nu-si pierde proprietatile. Acest simplu lichid va ajuta motorul sa functioneze la capacitate optima, de aceea este bine sa nu fie trecut cu vederea. Daca doresti sa schimbi antigelul in masina, retine ca nu trebuie sa il pui in forma concentrata, asa cum vine el in sticla. Prepara un amestec format din parti egale de antigel si apa, pentru o buna functionare a masinii.

  • Verifica sistemul de climatizare al masinii

Pe o dimineata friguroasa, mai mult ca sigur vei vrea sa pornesti caldura in masina cat mai repede cu putinta. Ca sa eviti problemele si situatiile neplacute, verifica sistemul de climatizare al masinii si asigura-te ca incalzeste corespunzator. Asigurarea caldurii in masina in timpul condusului nu numai ca sporeste comfortul, dar si protejeaza multe din sistemele masinii in acelasi timp.

  • Ai grija sa nu uiti de reviziile periodice

Indiferent de sezonul in care sunt programate, reviziile tehnice periodice sunt mai mult decat necesare si recomandate. In timpul unei revizii, masina ta va fi verificata complet astfel incat orice problema va fi descoperita inainte sa devina ceva grav. Asadar, vei avea o masina sigura si vei preveni uzura prematura a masinii.