Cum iti pregatesti corect masina pentru vara

In sezonul cald, autoturismele sunt expuse temperaturilor extreme, de aceea, este bine sa aveti in vedere cateva aspecte. Iata cateva recomandari pentru a va proteja masina si a circula in siguranta.

Tratamentul cu ceara

Folositi tratamentul cu ceara pentru a proteja caroseria masinii de razele ultraviolete ale soarelui. In acest mod, vopseaua masinii nu va fi afectata de caldurile extreme chiar daca veti parca la soare.

Stergatoarele de parbriz

Verificati si inlocuiti stergatoarele de parbriz si luneta pentru ca acestea se deterioreaza iarna din cauza temperaturilor scazute, iar caldura accentueaza crapaturile existente pe suprafata lor, impiedicand functionarea lor corecta.

Sistemul de aer conditionat

Aerul conditionat este important pentru a calatori confortabil atunci cand temperaturile sunt mari. De aceea, este bine sa verificati atent sistemul de aer conditionat si sa va asigurati ca functioneaza corespunzator. Este recomandabil sa inlocuiti sau sa curatati periodic filtrele. De asemenea, monitorizati rezerva de freon a sistemului si incarcati-o periodic.

Parasolarul

Utilizati un parasolar pentru a proteja bordul masinii si volanul de razele puternice ale soarelui. Daca interiorul masinii este negru, habitaclul se incalzeste foarte repede, ducand la deteriorarea materialelor din interior.

Bagajele inutile

In cazul in care nu calatoriti de distante lungi, eliminati din portbagaj bagajele pe care nu le utilizati in mod frecvent. Pe termen lung, veti economosi o cantitate considerabila de carburant.

Uleiul de motor

Verificati nivelul uleiului de motor si inlocuiti-l conform recomandarilor oferite de producatorul auto. Este bine sa aveti in vedere faptul ca diferentele mari de temperatura afecteaza proprietatile uleiului.

Bateria

In sezonul cald, bateria este mai solicitata decat in restul anului, de aceea o verificare atenta va indica daca este nevoie sa fie inlocuita.

Antigelul

Sistemul de racire trebuie sa fie verificat anual sau cel putin o data la doi ani pentru a va asigura ca functioneaza corect. Verificati nivelul antigelului si starea acestuia. Antigelul este responsabil de buna functionare a motorului, impiedicand inghetarea acestuia in sezonul rece si supraincalzirea lui in sezonul cald.

Anvelopele

In cazul in care utilizati anvelope all-season, este bine sa verificati in mod regulat presiunea acestora. Daca observati crapaturi, umflaturi sau deformari, mergeti intr-un service autorizat pentru o verificare mai amanuntita pentru a evita o potentiala explozie.

Cauciucurile de vara sporesc siguranta in trafic, in special cand temperaturile sunt foarte ridicate. Acestea au proprietati speciale pentru a evita topirea la temperaturi mari si pentru a functiona cat mai eficient.

Placutele de frana

Sistemul de franare este important pentru siguranta tuturor participantilor la trafic. De aceea, verificarea periodica si remedierea componentelor nefunctionale ale acestuia sunt foarte importante. Verificati starea placutelor de frana care pot fi afectate de temperaturile inalte si de apa provenita de la ploi.

Daca urmeaza sa calatoriti mai mult cu masina, cel mai bine este sa mergeti intr-un service autorizat pentru o verificare atenta a componentelor care va pot pune in dificultate din cauza unei functionari neadecvate.