Ce trebuie sa verifici la masina inainte de a pleca in vacanta

Sezonul cald este preferatul conducatorilor auto pentru calatorii lungi si vacante memorabile impreuna cu persoanele dragi. Pentru a fi in siguranta, exista cateva componente pe care este bine sa le verificati inainte de a pleca in vacanta cu masina.

Presiunea cauciucurilor

Inainte de efectuarea unui drum lung cu masina, este bine sa va asigurati ca anvelopele masinii au o presiune optima. Utilizati un compresor de aer pentru a verifica starea cauciucurilor. Valorile recomandate de producator sunt notate in manualul de utilizare al masinii, pe stalpul median sau pe spatele usii de alimentare cu combustibil.

Respectarea recomandarilor producatorului auto in ceea ce priveste presiunea din anvelope poate ajuta la optimizarea consumului de combustibil, aigura protectia anvelopelor si inlatura riscul de a face pana sau de a afecta directia masinii. Cauciucurile nu trebuie sa fie uzate sau sa contina taieturi sau denivelari.

Daca observati o uzura neuniforma a anvelopelor, este recomandabil sa verificati geometria directiei, care poate afecta stabilitatea autovehiculului in cazul unei franari bruste.

Lichidele de parbriz, racire, frana si servodirectie

Verificarea si completarea lichidelor pentru parbriz, racire, frana si servodirectie este necesara pentru buna functionare a componentelor masinii. Din cauza temperaturilor mari, sistemul de racire este suprasolicitat.

Martorii de bord

Ignorarea avertismentelor martorilor de bord poate atrage o serie de probleme care pot avea consecinte negative. Daca observati aprinderea martorilor de bord care semnaleaza probleme ale motorului sau ale bateriei, este necesar sa mergeti la service pentru verificari amanuntite.

Motorul

Daca motorul se incalzeste foarte tare, opriti si verificati daca exista scurgeri sub masina sau daca exista probleme la nivelul curelei pompei de transmisie. In unele situatii, puteti observa ca iese abur de sub capota. O cauza a suprincalzirii motorului poate fi nivelul scazut de antigel, caz in care este necesara inlocuirea lui in service.

Sistemul de directie

Daca va confruntati cu probleme ale sistemului de directie si observati ca masina trage intr-o parte, este necesara o verificare mai amanuntita a directiei pentru a evita potentiale incidente. Este recomandabil sa efectuati si o proba a capacitatii de franare pe un drum asfaltat uniform. Daca observati ca apar zgomote de frecare metalica sau trepidatii in directie, este necesar sa mergeti la un service.

Uleiurile de frana, motor si ambreiaj

Verificati nivelul uleiurilor de frana, motor si ambreiaj pentru a evita suprizele neplacute in vacanta.

Placutele de frana

Verificati starea placutelor de frana. Acestea se pot uza mai repede decat in mod obisnuit daca mergeti cu masina intr-un trafic mereu aglomerat. Daca observati anumite modificari ale acestora, cel mai bine este sa le schimbati.

Stergatoarele de parbriz

Verificati starea stergatoarelor de parbriz pentru a evita problemele de vizibilitate care pot aparea in urma functionarii inadecvate a acestora. Un parbriz neclar va poate expune la accidente rutiere.

Bateria

Pentru a evita stationarile nedorite, verificati starea bateriei masinii. In general, bateria unei masini are o autonomie de aproximativ 4 ani.

Sistemul de iluminare

Verificati daca becurile masinii functioneaza corespunzator si inlocuiti-le pe cele care nu merg. De asemenea, va puteti face o rezerva de becuri.

Sistemul de aer conditionat

Urmariti daca aerul conditionat functioneaza corect. Pentru verificarea si completarea agentului de racire si inlocuirea filtrului de polen, mergeti intr-un service autorizat.

Trusa de scule

Inainte de a porni la drum, asigurati-va ca aveti uneltele necesare pentru a remedia micile probleme mecanice sau electrice care pot aparea oricand. Daca aveti o roata de rezerva, verificati starea acesteia si ajustati presiunea conform recomandarilor producatorului. Este bine sa va asigurati ca aveti o cheie pentru roti, cric, o pompa de aer, un compresor electric si o lanterna.

Pentru a va bucura pe deplin de calatoriile cu masina, puteti achizitiona un frigider auto. Cand temperaturile sunt foarte mari, bauturile rece si mancarea depozitata corespunzator aduc un plus de confort plimbarilor cu masina.

Daca vi se par complicate aceste verificari ale componentelor, iar remedierea eventualelor disfunctionalitati va pune in dificultate, specialistii Top Lac Auto Service va asteapta cu drag pentru a va ajuta in oricare dintre cele trei puncte de lucru din Militari - Bulevardul Timisoara, nr. 179, sector 6, Bucuresti, Cotroceni – Bulevardul Timisoara, nr. 8-10, sector 6, Bucuresti sau Pipera – Sos. Pipera-Tunari, nr. 1, Voluntari, Jud. Ilfov.